Despre SFR

Sighişoara Freelance Reporter

– Este în primul rând (deocamdată) un site de tip “revista presei” în care postăm articole, ştiri, informaţii relevante despre şi din Sighişoara şi împrejurimi, apărute în presa locală, judeţeană şi centrală astfel încât cititorii din Sighişoara să nu le mai caute pe tot internetul. Postăm doar introducerea materialului de presă cu link către sursă. Desigur, în limita timpului nostru disponibil, publicăm şi conţinut propriu despre evenimente la care luăm parte mai mult sau mai puţin întâmplător, sau informaţii la care, în anumite conjucturi, avem acces. Sperăm că în viitor numărul şi calitatea postărilor de conţinut propriu să crească. Dar asta depinde şi de o eventuală creştere a numărului colaboratorilor (benevoli) ai site-ului.

– Este editat de Asociaţia “Ospiciul de Presă” care a fost fondată special pentru editarea site-ului. Asociaţia şi membrii săi nu au nici un fel de simpatie politică (ba, din contră, am putea spune), astfel că în selecţia articolelor din presa locală, judeţeană şi centrală pentru a fi postate pe site, nu se va ţine cont criteriul politic sau de apartenenţa politică a publicaţiei în care apar aceste materiale.  Singurele criterii de selecţie ale articolelor rămân relevanţa şi eventualul interes al publicului pentru subiectele respective. Site-ul şi Asociaţia “Opsiciul de Presă” nu îşi asumă răspunderea pentru conţinutul şi acurateţea informaţiilor apărute în articolele din presa locală, judeţeană şi centrală postate pe site cu link către sursă. Pentru conţinutul propriu al site-ului – articole, fotografii, filmări – răspunderea revine în întregime autorului, membru sau ne-membru al Asociaţiei “Ospiciul de Presă”. În cazul ştirilor postate pe site având ca sursă postul RadioSon Sighişoara, ca urmare a unei colaborări cu acest post, redactorul-coordonator al Sighişoara Freelance Reporter procedează la adaptarea şi, unde este cazul, completatea acestor ştiri pentru mediul online, dar fără a le denatura.

Explicaţia termenilor

SighişoaraAcuma cred că toată lumea ştie ce este Sighişoara… OK! Pentru cei care  chiar n-au auzit de Sighişoara, precizăm că este un substantiv propriu ce denumeşte un oraş din sud-estul Transilvaniei (sau aproape de centrul României), ce posedă o cetate medievală locuită neîntrerupt de peste 800 de ani şi care pe vremuri ar fi fost supranumit şi “Perla Transilvaniei” sau “Perla Târnavelor”. Acest lucru îi cam nedumereşte pe contemporani pentru că o perlă se presupune că are şi o oarecare strălucire. Ori tocmai acea strălucire îi lipseşte Sighişoarei, sunt de părere aceeaşi contemporani. Noi suntem mai optimişti şi credem că e suficient să facem “curaţenie” prin oraş pentru a-i reda strălucirea de odinioară… Problema e că prea puţini mai au chef să se “bage”…

Freelance(r)No, aici-i aici! Potrivit Wikipedia, un “freelancer” sau un “lucrător freelance” este o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe o perioadă lungă cu un angajator, iar termenul a fost inventat de Sir Walter Scott (1771-1832) în romanul istoric “Ivanhoe” pentru a descrie un războinic medieval mercenar… Asta sună cam nasol, nu? Adică “freelancer-ii” sunt nişte mercenari care “lucrează” pentru cine plăteşte mai bine şi ajung uneori chiar în situaţia de a “lucra” împotriva vreunui fost patron… Din fericire lingviştii anglo-americani i-au dat termenului o definiţie mai cuprinzătoare şi acum “freelance(r)” îi denumeşte pe toţi liber-profesioniştii, sau pe toţi  acei ce practică aşa-numitele meserii liberale (nici o legătură cu mişcarea politică cu aceeaşi denumire): începând cu micii meştşugari sau negustori, până la medici, avocaţi sau jurnalişti. Cu alte cuvinte, un “freelance(r)” este propriul său patron. Îşi face singur planul de afaceri, îşi trasează singur “target-urile”, îşi vinde marfa/serviciile cui vrea, şi, mai ales, munceşte unde,când şi cât vrea el… 🙂 (Ar fi fain să fie atât de simplu!). Termenul de “freelance(r)” a fost adoptat şi în vorbirea curentă în România (chiar dacă încă nu şi-a găsit loc prin dicţionarele noastre) probabil pentru că e mai simplu să spui “freelance(r)” decât “liber-profesionist”. În altă ordine de idei, gurile rele spun că un ziarist freelance(r) este un ziarist şomer… :))) (Nu e şi cazul nostru.)

Reporter – Mai e cazul să explic? Dacă chiar e cazul, vă ajută NoDex-ul

Prin urmare Sighişoara Freelance Reporter înseamnă ceva de genul “Reporterul Liber-profesionist al Sighişoarei” … Ar fi fost o denumire cam greoaie pentru o publicaţie online, nu?

Explicaţia simbolurilor

(Va urma în zilele următoare)

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes