Zid prăbuşit în Cetatea Sighişoara

O porţiune de aproape cinci metri din zidul Cetăţii dintre Turnul Cizmarilor şi cel al Croitorilor s-a prăbuşit în noaptea de 4 spre 5 februarie în jurul orei 23:25, evenimentul fiind surprins de camerele de supraveghere din zonă, transmite postul RadioSon Sighişoara.

Primarul municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălâncrăvean s-a deplasat la faţa locului, zona a fost izolată, a fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului şi a fost notificat Institutul Naţional al Patrimoniului şi Instituţia Prefectului Mureş. Doi reprezentanţi ai Institutului Național al Patrimoniului, specialişti în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, au venit la Sighișoara pentru efectuarea unei expertize tehnice a Tronsonului 11 din Zidul Cetăţii, acolo unde a avut loc prăbuşirea. (sursa foto: RadioSon Sighişoara)

Un proiect pentru restaurarea unor tronsoane din Zidul Cetăţii , incluzând şi tronsonul 11 unde a avut loc prăbuşirea, a fost depus în Programul Naţional de Restaurare încă din 2016 şi s-a aflat pe prima poziţie pentru finanţare.
În urma evaluării comisiei Institutului Naţional al Patrimoniului pentru includerea unor noi obiective în PNR, municipiul Sighişoara a obţinut cel mai mare punctaj (dintre cele 38 de dosare depuse în termenul limită) pentru restaurarea unor tronsoane din zidul de incintă al Cetăţii medievale.
Răspunsul I.N.P. a fost următorul: „Pentru restaurarea tronsoanelor 10, 11, 13, 16 şi 17 din zidul de incintă al Cetăţii medievale sunt necesare operaţiuni de conservare, consolidare, restaurare şi punere în valoare, care vor fi detaliate în proiectul tehnic de execuţie elaborat de către o firmă de specialitate.
Contractul de servicii de proiectare aferent Zidurilor Cetăţii Sighişoara va fi atribuit în urma unei achiziţii publice organizată în cadrul Institutului National al Patrimoniului. Valoarea lucrărilor de execuţie va fi stabilită de către proiectant după elaborarea tuturor soluţiilor tehnice şi evaluarea financiară a acestora.” Un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului este asteptat acum la fata locului pentru tema de proiectare.

În urma prăbuşirii zidului, Primăria municipiului Sighişoara a emis următorul comunicat de presă:

“Municipiul Sighișoara informează că, în data de 04.02.2018, ora 23:25, camerele de supraveghere au surprins prăbușirea a 4,6 metri din zidul de incintă, Tronsonul 11 din Zidul Cetății.

Ca urmare a deplasării la fața locului, primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a dispus ca măsură de urgență izolarea zonei și a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Astfel, în cursul zilei de azi, 5 februarie a.c., se iau măsuri pentru restricționarea traficului auto pe str. Zidul Cetății, pe un sens de circulație, închiderea accesului pietonal pe Aleea Cetății (Turnul Cizmarilor – Turnul Croitorilor), executarea unor lucrări de sprijinire a zidului și notificarea Ministerului Culturii, Inspecției de Stat în Construcții, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și Instituției Prefectului-Județul Mureș.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighișoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porțiunea căzută să fie refăcută în regim de urgență.

Menționăm faptul că, din documentația istorică existentă – planuri ale cetății din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1.858.

Rugăm locuitorii de pe str. Zidul Cetății, porțiunea cuprinsă între Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor, să-și parcheze autovehiculele în curte/garaje sau, dacă nu este posibil, în afara perimetrului cetății, iar pubelele pentru colectarea deșeului menajer să le depoziteze, în vederea ridicării acestora de către operatorul de salubritate, pe str. Tâmplarilor.”

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes