Mai avem sau nu mai avem primar?

În toiul protestelor împotriva tentativelor nocturne ale Guvernului Grindeanu de slăbire a statului de drept Ovidiu Mălăncrăvean a demisionat din funcția de Primar al Sighișoarei, fără a-și motiva oficial gestul, nici măcar în fața celor peste 3.500 de sighișoreni care i-au acordat votul și încrederea. După 4 zile de rătăcire, el a revenit asupra deciziei, dând un anunț public scurt și sec. Gestul său a iscat numaidecât controverse și neînțelegeri, astfel că situația inedită trebuie clarificată cu celeritate de instituțiile care au ca obiect de activitate aplicarea legii.

În 3 februarie, în ziua demisiei, Prefectul Județului Mureș, Lucian Goga, declara pentru Agerpres: „Am primit în această zi demisia scrisă a domnului Primar Ovidiu Mălăncrăvean, o am pe birou, cum că începând cu data de 3 februarie 2017 își dă demisia din motive personale. Urmează să se convoace Consiliul Local Sighișoara să ia act de decizie, apoi Secretarul să întoc­mească un referat în care se precizează motivul legal de încetare a mandatului, după care se va emite ordinul de Prefect”.

În 7 februarie, același prefect declara într-o conferință de presă: „Aşa cum am primit vineri o adresă prin care domnul Primar îşi dădea demisia din motive personale, în cursul zilei de astăzi am primit o adresă prin care ne informează că a revenit asupra deciziei, semnată de domnul Primar Ovidiu Mălăncrăvean. Prima decizie a domnului Primar nu a produs efecte juridice deoarece nu s-a întrunit Consiliul local să ia act de aceasta, deci putea reveni asupra deciziei.”.

Ce spun legile?

Administrația publică locală funcționează după Legea nr. 215/2001, care are caracter de lege organică. Din ea a derivat Legea nr. 393/2004, privind statutul aleșilor locali, care are caracter de lege ordinară. Art. 16 din această lege spune că În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului […] Ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul orașului, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Următorul articol spune: “Primarul poate demisiona, anunțând în scris consiliul local și prefectul. La prima ședință a consiliului, președintele de ședință ia act de această situație, care se consemnează în procesul verbal și devin aplicabile dispozițiile art. 16 […] Prefectul ia act prin ordin de demisia primarului. Ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul verbal al ședinței, se înaintează Ministerului Administrației și Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfășurării alegerilor pentru un nou primar. (citeşte articolul complet)

Citeşte şi:

Ovidiu Mălâncrăvean: ” Nu pot să spun că revenirea a fost în forţă” (Independentul sighişorean)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes