Pe 1 decembrie celebrăm momentul fondator al României

steag_1_dec_romaniaPe 1 decembrie celebrăm momentul fondator al României moderne: Marea Unire din 1918, când a fost proclamată la Alba Iulia unirea Transilvaniei cu ţara, desăvârşind astfel România mare. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-au reunit peste 1228 delegaţi aleşi şi peste 100.000 oameni veniţi din toate colţurile Transilvaniei pentru a consfinţi, în mod liber de orice constrângere, hotărârea de unire cu patria-mamă.

Acum după 98 de ani, 1 decembrie ne obligă să privim cu mare responsabilitate moștenirea politică și ideologică pe care o avem de la înaintașii noștri, întemeietorii României Mari.

Statul român, creat la 1 decembrie 1918 a parcurs etape istorice, care i-au marcat destinul, care prin sacrificiul multor români și prin voința întregului popor a devenit o țară democratică, parte integrantă cu drepturi depline a Uniunii Europene. Să ne ajute bunul Dumnezeu, ca sacrificile poporului român de-a lungul istoriei să fie să fie spre binele nostru comun. Fie ca Tricolorul, ca simbol al Statului Român, să le reamintească acest lucru tuturor cetăţenilor acestei ţări, din generaţie în generaţie – şi din toate categoriile sociale, cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.

Aș vrea să transmit emoția și sentimentele frumoase pe care le trăiesc în această zi și să vă adresez tuturor sincere urări de bine sănătate și împliniri.

La multi ani România! La multi ani români! La multi ani dragi concetățeni!

Nicolae Tescula, director Muzeul de Istorie Sighisoara

O galerie foto de la evenimentul de azi, gasiti aici!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes