Contractul managerului Spitalului municipal, ilegal?

independentulNoul contract a fost semnat în 4 mai 2016, în preziua campaniei electorale pentru alegerile locale, de către Ionel Gavrilă, actual consilier local și fost viceprimar cu atribuții de Primar interimar din partea PNL. Aurelia Mașca a câștigat concursul pentru ocuparea funcției, însă numirea sa efectivă s-a făcut prin dispoziția nr. 80/2016, în condițiile în care spitalul este subordonat unității administrativ-teritoriale, care îl finanțează și care îi stabilește statul de funcții.

Totuși, Consiliul local este organul deliberativ și, după cum legea administrației publice locale reglementează, Primarul (care are calitatea de șef al Executivului, din care, până deunăzi a făcut parte și Petru Mașca, soțul Aureliei Mașca și Directorul Direcției Administrarea Patrimoniului) ar fi trebuit mandatat printr-o hotărâre a consilierilor, însă cum asta nu s-a întâmplat, am putea presupune că avem de-a face cu un abuz de putere.

Acest aspect i-a fost semnalat Prefectului Județului Mureș de către consilierii Uniunii Independente pentru Sighișoara. Ei consideră că legea administrației publice locale nu enumeră între atribuțiile exclusive ale primarului dreptul de a încheia contractul de management cu candidatul declarat câștigător în urma concursului de management pentru spitalul municipal. În opinia lor, legea nr. 95/2016 (privind reforma în domeniul sănătății), ce are caracter de lege ordinară, nu poate fi peste legea nr. 215/2001 (privind administrația publică locală), ce are caracter de lege organică.

Deși prima lege spune că primarul unității administrativ-teritoriale poate numi prin act administrativ managerul spitalului, numirea trebuie să aibă la bază o Hotărâre a Consiliului local (o lege locală) privitoare la organizarea concursului, regulamentul de desfășurare a concursului și încheierea unui contract de management cu câștigătorul concursului. În situația dată nu a existat o astfel de hotărâre, concursul, regulamentul de desfășurare și semnarea contractului fiind învăluite în mister. (citeşte articolul complet)

Referinţe:

Conducerea Spitalului Municipal Sighişoara, evaluată de o comisie specială (Zi de zi)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes