Dezbatere despre patrimoniu la Sighişoara

radioson-300x115RADAR-ul Patrimoniului şi fonduri pentru consolidarea Turnului cu Ceas, sunt două dintre chestiunile care s-au discutat în cadrul consultărilor prealabile pentru elabrorarea Proiectului pilot pentru protejarea eficientă a patrimoniului cultural al oraşului Sighişoara ce a avut loc la sediul Primăriei Sighişoara în data de 10 noiembrie.

Arhitectul Klaus Birthler, reprezentant al Ministerului Culturii, a declarat în cadrul întrunirii că prin aplicaţia RADAR-ul Patrimoniului orice cetăţean va putea transmite orice intervenţie realizată în afara legii. Sesizările vor ajunge la Institutul Naţional al Patrimoniului şi de aici la instituţiile abilitate pentru controlul şi tragerea la răspundere a celor care aduc atingere patrimoniului cultural sau natural. Va fi o aplicaţie mobilă care va permite localizarea în timp foarte scurt şi vizualizarea intervenţiei ilegale şi aceasta va fi testată la Sighişoara.

În cadrul aceloraşi consultări, Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii a declarat că studiul de consolidare a Turnului cu Ceas este înscris în bugetul Institutului Naţional al Patrimoniului şi că fondurile pentru realizarea acestui studiu vor fi alocate din timbrul pentru monumente.

Ministerul Culturii are în lucru un proiect-pilot pentru protejarea eficientă a patrimoniului cultural al oraşului Sighişoara, a anunţat sighisoreanca Oana Bogdan, secretar de stat in Ministerul Culturii . Potrivit unor informaţii furnizate de Ministerul Culturii, proiectul face referire la o zonă de cca. 30 km în jurul Sighişoarei, respectiv limita constituită de satele Viscri (UNESCO), Crit, Mesendorf, Saschiz (UNESCO), Daia, Criş, Malancrav, Copşa Mare, Biertan (UNESCO), Cund, Prod, Archita şi Roades.

În cadrul acestui proiect, Ministerul Culturii “susţine înfiinţarea în cadrul Primăriei Sighişoara, în strânsă legătură cu organizaţiile neguvernamentale din zonă, a unui birou de monitorizare şi consultanţă în domeniul prezervării patrimoniului imobil după modelul GTZ care va deservi şi satele învecinate”. Totodată, “în urma proiectului pilot se va stabili şi o metodologie de intervenţie pentru întreaga centură de fortificaţii şi pentru alte intervenţii în sit”. (materialul video înregistrat la dezbaterile de la Sighişoara îl puteţi urmări pe site-ul sighisoaraonline.com)

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes