Omagiu George Enescu la a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara – Comunicat de presă

academiaLucrările celui mai mare compozitor român, George Enescu, au reprezentat mereu un punct de referinţă în programele concertelor organizate în cadrul Academiei Sighişoara. Începând cu ediţia din acest an, festivalul-şcoală ce va avea loc în perioada 1-14 august 2016 îşi propune demararea unui proiect prin care viaţa şi opera lui George Enescu să se afle în atenţia publicului şi în afara anilor omagiali dedicaţi maestrului. De altfel, marele compozitor a susţinut la Sighişoara, pe data de 12 decembrie 1931, alături de orchestra Societăţii de muzică din Sighişoara, dirijată de Victor Lekisch, un concert interpretând fragmente din opere de Bach și Beethoven, precum şi în calitate de compozitor prezentându-şi „Poema română”.

Primele cinci concerte din acest an ale Academiei se vor derula sub titulatura Enescu în Europa şi vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, al contemporanilor săi şi nu numai în Elveţia, la Viena şi Paris și România.

Academia Sighișoara, ca oricare for de cultură muzicală din România, trebuie să fie prezentă în această ‘mișcătoare mișcare’ generată de necesitatea de a aduce un tribut corespunzător unui titan al muzicii universale. În ultimii ani, lucrările maestrului George Enescu au reprezentat un adevărat punct de referință în programele Academiei Sighișoara. Ne gândim că tocmai în anii care nu sunt numiți oficial „ani Enescu”, aportul Academiei Sighișoara poate fi mai util, mai eficient. Aceste programe le vom numi Enescu în Europa. La alcătuirea programelor Academiei Sighișoara încercăm întotdeauna să aruncăm o privire și în culisele pe care destinul le creează în viața marilor creatori. George Enescu și Arthur Honegger, de exemplu, au părăsit lumea aceasta în același an, 1955, iar între cei doi compozitori a existat un real contact bazat pe prețuire  precum și înrudire față de ideal.” (Alexandru Gavrilovici, director artistic al Academiei Sighișoara și preşedintele Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara)

Concertul inaugural al celei de-a 23-a ediţii a festivalului-şcoală Academia Sighişoara, ce va avea loc pe 1 August 2016 de la ora 20 în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, poartă denumirea „Enescu şi Elveţia”, ca un medalion cu ocazia Zilei Naţionale a Confederaţiei Elveţiene. Acesta va fi susţinut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia şi Ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger şi Robert Schumann.

Marţi, 2 August 2016, vom porni alături de violonista Adelina Oprean şi pianiştii Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, să cunoaştem legătura dintre George Enescu şi Viena prin intermediul lucrărilor compuse de George Enescu, Alexander Zemlinsky şi Johannes Brahms.

Pe 3 August 2016 vom poposi în oraşul iubirii, în seara „Enescu la Paris” alături de violoniştii Alexandru Gavrilovici şi Sonia Vulturar, Traian Boală la violă, violoncelista Katharina Gohl Moser, Marie Trottmann la harpă şi pianistul Anton Kernjak, cu lucrări compuse de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Maurice Ravel, Florent Schmitt şi Gabriel Fauré.

Enescu şi România” este denumirea sub care se va derula concertul din seara zilei de 4 August 2016, ce va fi susţinut de Viniciu Moroianu la pian, Mioara Moroianu la vioară, Stéphane Giampellegrini la violoncel, Aurelian Băcan la clarinet şi Marie Trottmann la harpă, cu lucrări compuse de George Enescu, Irina Odăgescu-Ţuţuianu, Aurelian Băcan şi Richard Strauss.

De asemenea, în seara zilei de 5 August 2016 membrii Cvartetului Arcadia, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (viola) şi Zsolt Török (violoncel) vor susţine un concert în care o lucrare de George Enescu va fi alăturată compozițiilor marilor clasici: Ludwig van Beethoven şi Wolfgang Amadeus Mozart.

În perioada 2013-2016 Academia Sighișoara este organizată de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, fiind co-finanţată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Pentru alte informaţii vizitaţi pagina web http://www.academia-sighisoara.com

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Omagiu George Enescu la a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara – Comunicat de presă”

  1. […] Omagiu George Enescu la a 23-a ediţie a Academiei Sighişoara – Comunicat de presă […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes