Târgul Meşteşugarilor la cea de-a XII-a ediţie

radioson-300x115Mesteri populari din nouă judeţe ale ţării vor fi prezenţi la Sighişoara între 7 şi 9 iulie la cea de-a XII-a ediţie a Târgului Meşteşugarilor, transmite postul RadioSon Sighişoara. Oferă detalii despre eveniment Oana Mehedin, coordonator proiect.

Rep: Ce meşteşugari participă la ediţia 2016 a Târgului Meşteşugarilor?

O.M. : Anul acesta târgul a ajuns la cea de-a 12-a ediţie şi suntem bucuroşi să găzduim meşteri din nouă judeţe ale ţării, din Mureş, Alba, Harghita, Cluj, Bistriţa, Braşov, Prahova, Bucureşti şi Constanţa. Sunt meşteri olari, sculptori, curelari, marochineri, iconari, sticlari, care vin cu costume populare, bijuterii tradiţionale dar şi modern, care încondeiază ouă, ţesători, legatori de carte şi mulţi alţii care nu au neaparat produse tradiţionale româneşti dar vin cu lucruri de mână făcute de ei în care pun o parte din sufletul lor.

Rep: Vom avea şi anul acesta la târg ateliere de creaţie sau demonstraţii practice?

O.M. : Ca în fiecare an, vor fi demonstraţii practice pe toată durata târgului, meşterii vor arăta celor care doresc cum realizează diversele produse iar cine doreşte poate încerca să facă acel lucruşor ce îl încântă.

Rep: Vom avea şi anul acesta parte de un program artistic în cadrul Târgului Meşteşugarilor?

O.M. : În zilele de joi şi vineri , 7 şi 8 iulie, începând cu ora 18.30 vom avea dansuri populare şi cântece tradiţionale pe care le vor prezenta: Ansamblul de dansuri germane al Forumului Democrat German, Formaţia de Dansuri Populare sighişorene Plaiuri Ardelene, solista vocală sighişoreană Ştefania Pârlea, vor fi prezenţi şi membrii formaţiei de dansuri maghiare Kickerics, formaţia de dansuri populare Românaşul din Albeşti şi nu în ultimul rând Flori de nalbă din Daneş. Vor fi momente special, momente în care lumea se poate bucura de cântecele din zona noastră şi de dansurile populare din zona Sighişoarei.

Rep: Ce vă determină an de an, ce vă mobilizează în organizarea acestui târg?

O.M. : Noi credem că târgul acesta este unic, este vorba de unicitatea acestei manifestări la noi în comunitate şi în acelaşi timp este un mod de a perpetua arta meşteşugărească şi sperăm noi să trezim în inimile copiilor, ale tinerilor dorinţa de a învăţa şi a duce mai departe vechile meşteşuguri româneşti.

Rep: De ce ar trebui să urce în Piaţă un sighişorean sau un turist, copil sau adult în zilele târgului?

O.M. : Ar trebui să vină în primul rând pentru a-şi bucura ochii şi sufletul de frumuseţea şi puritatea produselor expuse, apoi pentru a vedea la faţa locului cum se fac aceste lucruri frumoase, pentru a vedea oameni simpli care trăiesc din rodul muncii mâinilor lor şi de ce nu şi nu în ultimul rând pentru a cumpăra şi a împodobi casele cu ceea ce meşterii ne aduc cu atât de mult drag.

Aşadar, în 7-9 iulie Cetatea Sighişoara va fi îmfrumuseţată de cei ce vor fi prezenţi cu arta hand made la Târgul Meşteşugarilor Sighişoara 2016, un eveniment născut în urmă cu 12 ani din dorinţa de a duce arta vechilor meşteşuguri populare româneşti peste ani şi generaţii.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes