Povestea vaselor de bucătărie de la Sighişoara care au cucerit Europa. O fostă fabrică comunistă, transformată într-un brand românesc de succes

adevarul-ro-300x300Fosta fabrică de vase din ceramică deschisă în perioada comunistă la Sighişoara, judeţul Mureş, nu s-a închis după Revoluţie, ca multe alte fabrici, ci a devenit una de succes, cu exporturi în toate colţurile lumii. Lunar, la Sighişoara se fabrică în jur de 3,5 milioane de obiecte din ceramică.

Cu siguranţă puţini sunt cei care ştiu că farfuriile, cănile şi bolurile din faianţă de menaj pe care le cumpărăm cu toţii din marile lanţuri de hypermarketuri sunt făcute, majoritatea, la o fabrică românească. Urmaşă a unei foste fabrici comuniste de faianţă de menaj, Cesiro S.A. din Sighişoara este astăzi cel mai mare producător de profil din piaţa românească şi unul dintre cei mai importanţi, pe acest segment, din Europa. Povestea fabricii de la Sighişoara începe în 1957, când, în oraşul aflat la aproape 100 de kilometri de Sibiu, lua fiinţă Combinatul de Sticlărie şi Faianţă Sighişoara. Înainte de Revoluţie, acesta includea trei fabrici: cea de faianţă, actualul Cesiro, o fabrică de sticlă şi una de porţelan. Din cele trei, doar Cesiro mai funcţionează efectiv, iar compania a achiziţionat în ultimii ani şi hala de fabricaţie a producătorului de porţelan, pentru a-şi extinde acolo producţia. (citeşte articolul complet)

Citeşte şi:

O fabrică românească din era comunistă vinde sute de mii de produse către gigantul Tesco (Economica.net via Sighişoara Freelance Reporter – mai 2013)

Economia sighişoreană faţă cu criza economică (IV) – SC Cesiro SA Sighişoara – firma care a depăşit criza (Jurnalul Sighişoara Reporter – iulie 2010)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes