“Clădirea” CEC Bank scoasă la mezat

independentulÎn urma unei concesiuni făcută de Primăria Sighișoara pe 99 de ani, fosta Casă de Economii și Consemnațiuni a ridicat în buricul orașului vechi o clădire în stil istoricist (un amalgam bombastic de mai multe stiluri vechi, n.m.), după planurile arhitectei cu origini sighișorene Anca Petrescu, cea care a lucrat și la planurile Casei Poporului.

Lucrările au început în anul 1994, dar nu au mai fost finalizate, asta deși, pe 23.09.2009, s-a semnat procesul verbal de recepție. Clădirea ocupă o suprafață construită desfășurată de 3.708 mp și o suprafață utilă desfășurată de 2.505 mp, având 104 încăperi organizate pe subsol (33 încăperi), parter (37 încăperi) și etaj (34 încăperi). Pentru terenul concesionat Primăria a încasat taxa de concesiune anticipat, pe o perioadă de 25 de ani.

Până astăzi clădirea a constituit subiect de discuții și a fost promovată în campaniile electorale ca viitor loc de funcționare a Primăriei Sighișoara, însă degradarea ei a continuat inexplicabil fără a i se găsi o utilitate. Aflându-se în zona istorică și având o arhitectură improprie, ea a contribuit și la perpetuarea unor controverse, în condițiile în care întreaga porțiune a suferit modificări ireversibile după demolarea de către regimul comunist a cartierului de case.

După unele surse proiectul clădirii, care a fost declarat necâștigător în urma unui concurs, a fost schimbat peste noapte, luând locul celui câștigător. Contactat telefonic pentru a ne da mai multe detalii, fostul primar Ștefănescu Constantin ne-a declarat: “Nu este adevărat, eu nu am contribuit în niciun fel. A fost un concurs național. Cu plan de urbanism, de detaliu, pentru zonă protejată. (citeşte articolul complet)

Citeşte şi:

“Clădirea CEC” din Sighişoara supusă atenţiei Guvernului (Jurnalul Sighişoara Reporter – iunie 2005)

Clădirea CEC – posibil sediu pentru Poliţia Sighişoara (Jurnalul Sighişoara Reporter – decembrie 2004)

Both comments and pings are currently closed.

One Response to ““Clădirea” CEC Bank scoasă la mezat”

  1. […] “Clădirea” CEC Bank scoasă la mezat (Independnetul sighişorean) […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes