Expoziție de etnografie în memoria lui Gheorghe Cernea la Sighișoara

radioson-300x115O serie de manifestări culturale vor marca vineri, 25 septembrie la Sighișoara, comemorarea a 50 de ani de la trecerea în neființă a folcloristului Gheorghe Cernea. Neobosit colecționar și iubitor al folclorului din această parte a Transilvaniei, Gheorghe Cernea a strâns în decursul vieţii, peste 8000 obiecte cu valoare etnografică pentru a întemeia un muzeu la Sighişoara. A rămas doar un deziderat din cauza războiului şi a regimului comunist. Iată, însă, că la 50 de ani de la trecerea sa în neființă la Sighișoara va fi deschisă o expoziție temporară cu valorile pe care le-a colecționat de-a lungul vieții. Expoziția este organizată de către Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul de Istorie Sighișoara cu contribuţia specială a Institutului Naţional de Folclor “Constantin Brăiloiu” Bucureşti. La această manifestare vor fi prezente personalităţi din domeniul etnografiei şi folclorului, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Sighişoara, profesori de limba română şi istorie, ţărani din zonele folclorice cercetate de Gheorghe Cernea timp de peste 45 de ani, din zona Târnava Mare şi Rupea.
Manifestările comemorative se vor desfășura vineri, 25 septembrie de la ora 10.00 la Centrului Naţional de Informare Turistică (Sala Sander) si vor include: o slujbă de pomenire; inaugurarea Expoziţiei temporare de Etnografie Românească „Gheorghe Cernea”, aparţinând Muzeului de Istorie Sighişoara; o prezentare a activităţii folcloristului, lansarea şi prezentarea lucrării „Folclorul militar în opera lui Gheorghe Cernea”. Tot vineri, de la ora 13.00 va avea loc o întâlnire cultural-folclorică cu bătrăni plugari din zona folclorică Sighişoara-Târnava Mare, foşti colaboratori ai folcloristului Gheorghe Cernea.
Cercetător neobosit al satelor din sudul Transilvaniei, îndeosebi din Podișul Târnavelor, a cules un vast material folcloric literar și muzical, valorificat în volume de mici dimensiuni.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes