Sighișoara recordurilor neomologate

independentulNu-mi mai place Festivalul Medieval. Nu-mi mai place nu fiindcă aș fi un mizantrop ocazional irecuperabil, ci fiindcă organizatorii de până acum nu au reușit să treacă examenul încrederii și testul calității. Îi consider vinovați de scoaterea evenimentului de pe radarul Ministerului Culturii, a cărui amprentă definitorie lipsește de ani buni, și prefacerea lui într-un gheșeft. Nu-mi mai place fiindcă aceiași bufoni ai regelui l-au dat de pământ în timp ce împrăștiau degajat povestioare cu domnițe, cavaleri, menestreli, trubaduri și recorduri mondiale. În lipsa valorii au strecurat parșiv această ultimă diversiune actoricească cu scopul de a mai îndepărta rușinea acumulată în ani de eșecuri repetate. Nu-mi mai place fiindcă spectacolul reprezentativ ce-ar fi trebuit să te întoarcă în vremuri apuse a fost transformat într-o formă de pseudoartă înecată în fumuri de hamsii pârjolite și în kilolitri de bere vândută în recipiente din plastic.

Pentru ediția de anul acesta organizatorii, aceiași care s-au ocupat de eveniment și în anii de glorie ai Asociației Turistice Sighișoare, și-au propus să forțeze intrarea în Cartea Recordurilor cu cel mai mare covrig (Hrana Uriașilor), cu cea mai mare spadă ornamentală (Spada Titanilor) și cu cel mai mare drapel (Drapelul Cavalerilor). Totodată s-a încercat și doborârea unui record național, cu cea mai mare mască populară (Masca Vraciului Vindecător, foto profil sursa financiarul.ro). Ar putea părea fascinant în mintea unui credul, dar, în mintea unui om rațional, este de-a dreptul pueril.

Mult zgomot pentru nimic

Presa mioritică anunța cu surle și trâmbițe că directorul artistic, Liviu Pancu, dorește doborârea mai multor recorduri în cadrul unui festival medieval. “Cele patru înscrieri în Cartea Recordurilor cu ce vom încerca noi — Spada Titanilor, Covrigul Uriașilor, Masca Vraciului și, nu în ultimul rând, Drapelul Cavalerilor — sunt lucruri care țin, dincolo de înscriere în Cartea Recordurilor, și de un spectacol pe care îl oferim în jurul acestor evenimente”, declara acesta pentru Agerpress. La finalul evenimentului tot el declara într-o conferință de presă: Festivalul Sighișoara Medievală a atins o doză de maturitate în acest an”. (citește articolul complet)

Vezi și „Raportul” privind desfășurarea Festivalului Sighișoara Medievală 2015 prezentat în ședința Consiliului local Sighișoara din 27 august 2015

Citește și: Recorduri eşuate la Festivalul Sighişoara Medievală (Zi de zi)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes