Cristina Herția: „Este haos total la Sighișoara”

independentulSighișoara este singurul patrimoniu Unesco din mediul urban al României. Cu toate acestea, aproape un an de zile, nu a avut un arhitect-șef. În tot acest timp, sighișorenii au fost nevoiți să se adreseze și să se deplaseze la arhitectul județului Mureș, Răzvan Şipoş.  Din data de 5 august, a fost promovată, temporar, pentru funcția de arhitect-șef, doamna Cristina Herția. Ea ne-a vorbit, în exclusivitate, despre reguli de autorizare expirate, planuri urbanistice lipsă și mai ales despre „haosul” pe care l-a întâlnit aici, la Sighișoara.

Rep.: Cum de ați ales tocmai Sighișoara?

C.H.: Am eu credințele mele mai speciale, să le zic așa. Nu trebuie să merg unde îmi este bine, ci unde e nevoie. Am cerut mai multe oferte, de la mai multe orașe. Dar, cred că am ajuns la Sighișoara pentru că aici era cea mai mare nevoie. Situația este, din punctul meu de vedere, mult mai gravă decât se vede. Asta pot să vă spun căci am comparație cu restul țării. Practic, nu există reguli de autorizare, sunt expirate, datează din 1994. Este evident că aceste reguli nu mai corespund realității.

Rep.: Au fost organizate două concursuri pentru ocuparea postului de arhitect-șef, în Sighișoara. S-a prezentat o singură persoană. De ce credeți că nu este mai multă lume dornică?

C.H.: Situația în România cu arhitecții-șefi este dramatică. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești sunt foarte multe. Salariul nu prea te insipiră. Răspunderea este foarte mare. Trebuie să știi foarte bine legile, trebuie să știi ceea ce faci. Și așa, logic, nu se înghesuie nimeni. Nu are de ce. (citește articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes