Muzică, tradiții și istorie la Archita

logo zi-de-ziBătrâna cetate a Architei și-a primit la sfârșitul săptămânii trecute, din nou, oaspeții ca o bunică ce își așteaptă an de an nepotii să o viziteze și pe care îi răsplătește transmițându-le sentimentul durabilității, prin zidurile ce îi sunt protecție, peste care suflă dorul de ei, iar ei îi aduc în dar muzica, veselia revederii și dăinuirea prin spiritualitate și cultură până la urmă.

E uimitor de fiecare dată drumul spre un sat săsesc. Cu tencuieli noi sau cu unele roase de timp, casele vechi, săsești însoțesc drumul mai tânăr decât ele, dar care în secolul XXI nu le permite să dispară, așa cum am fi crezut după ce locuitorii lor le-au părăsit în masă imediat după 1990, în căutarea unui acasă care le-a fost interzis în perioada comunistă. E duminică la Archita (n.a. unul din satele componente ale comunei Vânători), e multă liniște atunci când ajungem pentru că cei mai mulți săteni sunt la siesta de după-amiaza din singura zi în care își permit să se odihnească mai mult. Sâmbătă a fost mare sărbătoare în sat, în prima zi a Festivalului de Muzică, Tradiții și Artă Populară. Sătenii dimpreună cu organizatorii s-au prins la joc alături de dansatorii Ansamblurilor folclorice din zonă, de la Albești, Criș, Țopa, Boiu, Sighișoara, Nadeș, Vânători și mai îndepărtata Bahnea și au ascultat cântecele aduse de artiștii populari.
Acum e liniște și mai e destul timp până la primul eveniment al celei de-a doua zi de sărbătoare pentru a vizita bătrâna cetate a Architei, una dintre bunicile arhitecturale ce îmbogățesc patrimoniul cultural al României prin moștenirea lăsată de sașii și a lor istorie de peste opt secole în Ardeal.
Principalul punct de atracție rămâne Biserica Evanghelică protejată de cele două rânduri de fortificații și vegheată de o barză din cuibul în care își pregătește bagajele pentru lunga călătorie ce o așteaptă. (citește articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes