Tradiţii românești duse mai departe de britanici

logo-digi24Ceramica de Saschiz i-a impresionat pe britanici. După ce i-au aflat secretele, i-au învăţat şi pe oamenii locului cum să ducă tradiţia mai departe.

Tehnici vechi de sute de ani vor fi folosite din nou, într-un atelier unic în România. Iar cei care vor lucra acolo sunt doi tineri români pregătiţi în Marea Britanie.

Ei vor încerca să demonstreze că olăritul specific zonei poate fi o modalitate de viaţă frumoasă dar şi rentabilă. Marinel Gyorfi are 19 ani. S-a bucurat nespus când a aflat că el şi un alt tânăr din Viscri vor merge în Marea Britanie, ajutaţi de Fundaţia Adept Transilvania, ca să înveţe meşteşuguri populare.

„Primele două luni a fost foarte greu, a fost ceva greu, dar dacă ai pasiune şi ai răbdare, înveţi orice”, a spus Marinel Gyorfi, olar. Timp de aproape un an, a învăţat de la britanici să lucreze lutul aşa cum se lucra cândva în Saschiz, după o tehnică ce s-a pierdut în timp. „Cred că o să aibă succes pentru că are o poveste frumoasă în spate, pentru că ceramica albastră este foarte frumoasă”, a declarat Cristi Gherghiceanu, coordonator proiect. (citește articolul complet)

Referințe:

Tinerii reînvie meșteșugul olăritului la Saschiz (Zi de zi)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes