Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

radio-clujDescins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile sale, printr-o legătură spirituală puternică. Chiar dacă recunoaşte că şi în folk, asemeni altor domenii, ora exactă se dă dintotdeauna la Bucureşti, Adrian Ivaniţchi spune că acest lucru nu l-a clintit nicidecum şi niciodată din locul său. Un cavaler cu chitara în mână, pentru că în vremurile noastre cetăţile se apără prin artă.

Îl salutăm pe Adrian Ivaniţchi în mijlocul burgului său şi îl numim stăpânul cetăţii. El zâmbeşte şi ne spune că în urmă cu ceva ani era cât pe ce să primească titlul de guvernator al cetăţii:

Trăiesc aici chiar de 67 de ani, în curând vor fi 68 şi să ştiti că la un moment dat s-a pus problema să fiu guvernator al cetăţii, dar funcţia asta încă nu s-a înfiinţat şi nu ştiu dacă se va înfiinţa cât voi fi eu în viaţă. Este adevărat că am trăit toate fazele acestei cetăţi, de când mi-aduc eu aminte, începând cu anii ’53 –’54. Şi una dintre primele mele amintiri este de la moartea lui Stalin, când ne jucam cu copiii aici, în cetate şi a venit un tip şi a zis că să nu mai râdem. Şi noi am întrebat da’ de ce şi ne-a răspuns că a murit tovarăşul Stalin şi că ar trebui să plângem! (citește articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes