Lecţii pentru recuperarea istoriei la Viscri: 11 voluntari învaţă să restaureze case vechi

logo-digi24Migraţia saşilor din Transilvania dinainte şi de după 1990 este, probabil, cea mai mare migraţie pe timp de pace din secolul al 20-lea. Aproximativ un sfert de milion de oameni au lăsat în urmă cetăţile pe care le-au ridicat, apărat şi păstrat sute de ani. Migraţia lor în Germania a însemnat şi plecarea meşterilor. Aşa că, acum, o mână de oameni din satele ce alcătuiesc comuna braşoveană Buneşti, toţi voluntari, învaţă de la maiştri aduşi de peste hotare cum să repare şi să reînvie astfel de clădiri. Totul cu ajutorul Fundaţiei Prinţului de Wales, moştenitorul coroanei britanie, îndrăgostit iremediabil de România.

Printre cei plecaţi din Transilvania au fost şi zidarii, tâmplarii – meşterii ce au construit şi au avut grijă de cetăţile şi casele din zonă. Oameni învăţau de la o generaţie la alta cum să întreţină şi să păstreze clădirile acum istorice.

Acum, o echipă de 11 voluntari coordonaţi de Henry Rumble are, parcursul acestei săptămâni, misiunea de a reabilita un zid care face legătura între casa şi şopronul unei familii. Înainte de a decide care sunt materialele potrivite pentru a reabilita zidul şi în ce mod se va face reabilitarea, voluntarii vor încerca să pună un diagnostic. Îndepărtează tencuiala până la piatră pentru a analiza infiltraţiile şi curburile care au survenit în timp. (citește articolul complet)

Citește și:

Istorie readusă la viață. Prințul Charles vrea să renoveze casele din Viscri (Digi24)

Biserica evenghelică din Şaeş, edificiul cu turn de apărare (Zi de zi)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes