Dan Bândea, primar interimar la Sighişoara. Alegeri anticipate în maxim 90 de zile

logo zi-de-ziPrefectul judeţului Mureş, Liviu Oprea, a emis luni, 24 noiembrie, un ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al lui Ioan Dorin Dăneşan, edilul şef al municipiului Sighişoara. Decizia prefectului de Mureş a fost luată după ce în martie 2013 Ioan Dorin Dăneşan a fost condamnat, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Până la organizarea alegerilor, funcţia de primar a fost preluată de fostul viceprimar, liberalul Dan Bândea.

„Atribuţiile primarului, preluate de viceprimar”

Potrivit şefului Cancelariei Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Dragoş Bardoşi, prefectul judeţului Mureş s-a consultat cu juriştii unor instituţii importante din capitală înainte de emiterea respectivului ordin. „Prefectul a transmis o adresă la Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin care cerea o poziţie vizavi de e interpretarea şi aplicarea legii. La începutul lunii octombrie la Instituţia Prefectului Judeţul Mureş a fost prezent Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne pe această temă. De asemenea, Instituţia Prefectului a trimis către Ministerul Justiţiei şi Curtea Constituţională a României o solicitare privind un punct de vedere vizavi de aplicarea acestor prevederi legale, în condiţiile condamnării unui primar cu suspendarea executării pedepsei. În urma acestor demersuri s-a luat decizia emiterii Ordinului nr. 311 din 24 noiembrie 2014”, a declarat, pentru Agerpres, Dragoş Bardoşi. „Atribuţiile primarului vor fi exercitate, de drept, până la alegerea noului primar, de către viceprimarul desemnat de către Consiliul Local, în condiţiile legii. Primarul poate contesta în contencios ordinul”, a mai precizat Dragoş Bardoşi. (citeşte articolul complet)

Referinţe:

Primarul Sighişoarei, Ioan Dorin Dăneşan (PSD) a rămas fără mandat după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu (HotNews)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes