ProEtnica 2014 Sighişoara în presă

Vedeţi mai jos link-uri către câteva articole din presa locală despre recent încheiatul Festival Intercultural “ProEtnica 2014” Sighişoara:

Farmec şi Culoare la Proetnica Sighişoara

radiotgmÎncepând de joi şi până mâine, Cetatea Sighişoarei s-a transformat, pentru a douăsprezeceaa oară, într-un for al dialogului intercultural din România, cu prilejul Festivalului Proetnica. Peste 900 de participanţi din rândul celor 20 minorităţi etnice din România sunt prezenţi în bătrânul burg medieval şi realizează zeci de manifestări artistice şi culturale interactive. Directorul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret, Volker Reiter, a remarcat o mult mai bună organizare a acestei ediţii. Printre noutaţi, Reiter a indicat prezenţa Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. (citeşte articolul complet)

15.000 de vizitatori, în primele două zile de la ProEtnica

logo zi-de-ziÎndrăgita cântăreață de muzică populară și patriotică Veta Biriș a ridicat toată lumea în picioare, aseară, în cadrul festivalului ProEtnica de la Sighișoara. „Mi-aș fi dorit să pot veni însoțită de Fetele de la Căpâlna dar, ca de fiecare dată, nu totdeauna sunt suficienți bani. Mă bucur nespus să mă aflu la acest festival, este de apreciat inițiativa și efortul depus de către organizatorii Primăriei și Consiliului Local și să le țâie Dumnezeu năravu! Îi rog să continue și mai departe tradiția acestui festival, doar prin astfel de activități nu va dispărea niciodată tradiția neamului românesc. La multe case de cultură există cursuri la care copiii învață dansurile populare și este un lucru îmbucurător să vezi această chemare a lor către arta populară, dar eu sfătuiesc părinții să-i dea să învețe să cânte și la ceteră, că văd că nu mai sunt ceterași deloc,” a spus Veta Biriș.

Tradiţii învăţate de la părinţi

În cursul zilei de ieri, pe scena din Cetate au ţâşnit în bătaia soarelui într-o explozie de dansuri şi cântece populare ca un curcubeu ce parcă şi-a fi ieşit din minţi, ansambluri a căror interpretare mi-au făcut pielea de găină şi m-au făcut să simt că materia se destramă sub ochii mei. (citeşte articolul complet)

Lecţie de convieţuire şi multiculturalism la ProEtnica

logo zi-de-ziTimp de patru zile, în fiecare dimineaţă începând cu ora 11.00, pe scena din Cetatea Sighişoareoi au ţâşnit în bătaia soarelui într-o explozie de dansuri şi cântece populare ca un curcubeu ce parcă şi-a fi ieşit din minţi, ansambluri a căror interpretare mi-au făcut pielea de găină şi m-au făcut să simt că materia se destramă sub ochii mei. A XII-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica a adus laolaltă toate comunităţile etnice din România, 19 organizaţii şi 20 de minorităţi naţionale care, prin interpretarea şi felul lor de a fi, n-au putut lăsa pe nici unul din cei prezenţi, oricât de supărat sau obsedat de goliciunea vieţii ar fi fost, să nu-şi ridice bărbia din piept convins că sunt mii de bucurii în viaţă şi merită să trăieşti pentru ele. (citeşte articolul complet)

Peste 15.000 de vizitatori la ProEtnica

logo-punctulSăptămâna trecută s-a desfășurat la Sighișoara cea de-a 12-a ediție, anuală, a Festivalului Intercultural ProEtnica organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret împreună cu Municipiul Sighișoara și finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Evenimentul s-a deschis, joi, 21 august 2014și a avut ca  misiunea de a contribui la mentenanța şi crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, la  păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România prin prezentarea patrimoniului cultural al celor 20 de minorități etnice național, în cadrul a 30 de manifestări artistice pe scena principală, a celor 20 de standuri de prezentare precum și a expozițiilor de artă. (citeşte articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes