Atenție la cumpărăturile on-line (comunicat de presă al IJP Mureş)

cumparaturi-onlineCumpărăturile online pot deveni riscante, dacă nu ştiţi să faceţi diferenţa între un anunţ serios şi o escrocherie. Dacă nu sunteţi atent, vă puteţi trezi cu bani lipsă din cont sau cu un produs care nu se potriveşte cu ce aţi comandat.În cazul în care consideraţi că aţi fost înşelat, aveţi posibilitatea de a apela la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Primirea reclamaţiilor de la consumatori se face la sediile Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor, in funcţie de raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea operatorul economic.Conform prevederilor legale, reclamaţiile şi sesizările se fac în format scris sau în format electronic şi se transmit prin poştă clasică sau electronică la sediile comisariatelor judeţene sau se depun personal.

Returnarea produselor cumpărate online

Legea permite returnarea produselor şi serviciilor în termen de 10 zile lucrătoare de la data achiziţionării. Aceste prevederi se aplica pentru cumpărăturile online, prin poşta, telefonic sau prin teleshopping.
Acest drept este garantat prin lege, fiind prevăzut in Ordonanţa nr. 130/2000 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă.
Art. 7 din ordonanţă stabileşte că un consumator poate returna produsele şi serviciile achiziţionate, fără a fi nevoit să invoce vreun motiv. Termenul de 10 zile lucrătoare se calculează începând cu data primirii bunurilor, în cazul produselor, şi data incheierii contractului, în cazul serviciilor.
Totodata, comerciantul este obligat să ramburseze sumele plătite de client, fără a cere compensaţii pentru costul transferului. Termenul legal în care banii trebuie înapoiaţi este de 30 de zile de la data denunţării contractului.

Nu acceptaţi plata în avans a produsului sau a unei părţi din preţul produsului

Unele site-uri interzic prin regulamentul de functionare transmiterea de avansuri pentru achiziţionarea de produse sau orice forma de condiţionare a vânzării. În plus, pentru protecţia cumpărătorilor, există un serviciu numit Garanţia de Livrare. Alegeţi produse cu Garanţia de Livrare, iar in cazul in care produsele dorite nu fac parte din acest program, solicitaţi vânzătorilor activarea serviciului, care este gratuită. Nu este şi nu va fi necesară transmiterea unui avans, întrucât toate tranzacţiile se fac prin intermediul curierilor agreaţi în programe.

Nu utilizaţi alte mijloace de comunicare decât cele din cadrul site-ului

Verificaţi foarte atent calificativele vânzătorului şi studiaţi oferta acestuia.
Discutaţi toate aspectele cu vânzătorul, în cazul în care aveţi nelămuriri legate de produs, plată, livrare, in cadrul site-ului.

Verificaţi dacă site-ul este sigur

Cel mai bine ar fi să folosiţi aplicaţia Google Safe Browsing, pentru a verifica dacă site-ul pe care vreţi să îl accesaţi este sigur. Acest program vă va raporta dacă un site este suspect sau nu.
Securizaţi-vă cardul şi parolele

Folosiţi acelaşi card pentru toate cumpărăturile online, deoarece este mult mai uşor să păstraţi evidenţa şi să consultaţi istoricul în cazul în care este nevoie.

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Atenție la cumpărăturile on-line (comunicat de presă al IJP Mureş)”

  1. […] Cumpărăturile online pot deveni riscante, dacă nu ştiţi să faceţi diferenţa între un anunţ serios şi o escrocherie. Dacă nu sunteţi atent, vă puteţi trezi cu bani lipsă din cont sau cu un produs care nu se potriveşte cu ce aţi comandat.În cazul în care consideraţi că aţi fost înşelat, aveţi posibilitatea de a apela laContinuare… […]

  2. […] Cumpărăturile online pot deveni riscante, dacă nu ştiţi să faceţi diferenţa între un anunţ serios şi o escrocherie. Dacă nu sunteţi atent, vă puteţi trezi cu bani lipsă din cont sau cu un produs care nu se potriveşte cu ce aţi comandat.În cazul în care consideraţi că aţi fost înşelat, aveţi posibilitatea de a apela laContinuare… […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes