Sărbătoritul zilei: dramaturgul Radu Macrinici

În 25 iunie 1964 s-a născut la Sighişoara Radu Macrinici, ajuns azi unul dintre cei mai de seamă dramaturgi români ai zilelor noastre, piesele sale de teatru fiind puse în scenă în teatre din toată Europa şi premiate atât în ţară cât şi în străinătate. A debutat ca autor dramatic în 1994 la Théâtre du Résidence Palace din Bruxelles cu piesa “Bibliotecarul”, reprezentată apoi la Teatrul “Renaud-Barrault” din Paris, la Teatrul Naţional “Maria Guerrero” din Madrid, la Compania “Teatral do Chiado” din Lisabona şi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş. A fost director artistic al Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe (Covasna), director adjunct al Teatrului din Baia Mare, director-fondator al Teatrului din Turn Sighişoara, iniţiator şi director al unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din ţară, “Atelier”, a cărei ediţie din 2005 s-a desfăşurat la Sighişoara; tot la Sighişoara a iniţiat programul Teatrul de mâine – în spaţiul de ieri – pentru publicul de azi, desfăşurat în cetatea medievală; a fost preşedinte al Ligii pentru Teatru şi director al Lip-Theatre; profesor de “creative writing” (dramaturgie) , la Universitatea “Transilvania” din Braşov; ca să amintim doar câteva aspecte din bogata sa activitatea în domeniul teatrului.

Dintre numeroasele piese de teatru pe care le-a scris se remarcă succesele premiate ca “Bibliotecarul”, “Îngerul Electric”, “A!Frica”, “T/Ţara mea” sau, cea mai recentă, “Jack Lunetistul” care a obţinut premiul “Piesa anului” în 2009 în cadrul Concursului de dramaturgie al UNITER.

Cu ocazia zilei sale de naştere, redacţia Sighişoara Freelance Reporter îi urează La mulţi ani! lui Radu Macrinici şi succes în activitatea pe care-o desfăşoară!

Referinţe:

Dramaturgul Radu MACRINICI, directorul Festivalului ATELIER (Art Act Magazin – mai 2010)

Dramaturgul Radu Macrinici: “Este foarte greu să fii sighişorean.” (Jurnalul Sighişoara Reporter – iunie 2005)

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Sărbătoritul zilei: dramaturgul Radu Macrinici”

  1. Roman says:

    E bine sa se stie ca Sighisoara are reale valori si in domeniul artei,a culturii.
    Un om care nu braveaza dar care are toate atuurile pe care niciun edil sighisorean nu le poate pricepe. Hm, de ce oare?
    Ne inclinam si ii dorim putere de creatie si multa, multa rabdare. Asta, pe langa sanatate si bucurie alaturi de familie. La multi ani!

  2. […] În 25 iunie 1964 s-a născut la Sighişoara Radu Macrinici, ajuns azi unul dintre cei mai de seamă dramaturgi români ai zilelor noastre, piesele sale de teatru fiind puse în scenă în teatre din toată Europa şi premiate atât în ţară cât şi în străinătate. A debutat ca autor dramatic în 1994 la Théâtre du RésidenceContinuare… […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes