Noaptea Muzeelor – 18 mai 2013

DSCF9046În 18 mai  în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, având ca temă Muzeele şi patrimoniul imaterial. Instituită de ICOM in 1977, Ziua Internaţională a Muzeelor este un eveniment anual destinat sensibilizării publicului cu privire la rolul important pe care îl joacă muzeele în societate. Cu această ocazie se organizează zile ale porţilor deschise, expoziţii temporare, vizite cu ghidaj special şi întâlniri cu publicul.

Muzeul este perceput în mod tradiţional ca fiind  un spaţiu pentru colecţionarea, conservarea şi expunerea mărturiilor materiale ale trecutului. Dar care sunt practicile, expresiile, cunoştintele şi meşteşugurile asociate exponatelor? Reprezentările imateriale sunt, alături de cele materiale,  componente esenţiale ale oricărei civilizaţii.

Preşedintele Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Jacques Perot aprecia că: „Tema acestei a 26-a ediţii a Zilei Internaţionale a Muzeelor este una de o importanţă capitală pentru muzee, acestea fiind determinate să contribuie la conservarea şi la protejarea formelor imateriale ale patrimoniului nostru, ameninţate de uniformizare culturală şi de globalizare“.

În acest an, Noaptea Muzeelor se va suprapune în mod fericit cu Ziua Internaţională a Muzeelor, marcând sărbătoarea comunităţii ca beneficiar al efortului Muzeului de Istorie de a–şi exercita şi rolul educativ pe lângă cel al valorificării patrimoniului cultural local.

Tema ediţiei din acest an a Nopţii Muzeelor de la Sighişoara este „Tinerii vorbesc. Mesajele tinerei generaţii către comunitate. Elementul central va fi stema oraşului ale cărei culorii predominante – roşu şi galben – se vor regăsi în costumaţia participanţilor precum şi în decoruri.

Elementul de noutate al acestei ediţii va fi desfăşurarea concomitentă în trei locaţii: Piaţa Muzeului 1 – în faţa Turnului cu Ceas – Piaţa Muzeului 7- în faţa Primăriei respectiv Piaţa Cetăţii. Programul cuprinde pe lângă tradiţioanla paradă a participanţilor numeroase surprize care vor fi dezvăluite la momentul oportun.

Muzeul de Istorie, instituţie de cultură aflată sub autoritatea municipalităţii, a angrenat în organizarea evenimentului elevi de la Liceul Joseph Haltrich, Colegiul Naţional Mircea Eliade  – 46 de voluntari – colaborând ca şi la ediţiile anterioare cu Fanfara Sighişoara, Toboşarul Cetăţii, Cercul de Teatru al Clubului Copiilor,  precum şi cu Asociaţia Artiştilor Plastici Sighişoreni „Alma Mater Castrum Sex”.

Anca Silvia Raţiu, purtător de cuvânt al Municipiului Sighişoara

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Noaptea Muzeelor – 18 mai 2013”

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes