Sighişoara – oraş european, 9 – 11 mai 2013

europe_day_2013_Sighişoara, laureată a Premiilor Europei pentru activitatea desfăşurată în slujba propagării ideilor europene, sărbătoreşte, de 15 ani, în fiecare început de mai Europa unită, patria comună a celor 47 ţări membre ale Consiliului Europei.

Consiliul se deosebeşte de Uniunea Europeană a celor 27, dar nici o ţară nu a aderat vreodată la Uniune fără ca mai întâi să adere la Consiliului Europei.

În ziua de 9 mai, Ziua Europei, marchează pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. De 25 de ani Ziua Europei reprezintă o zi în care toţi europenii recunosc şi celebrează realizările Uniunii Europene în ceea ce priveşte reunirea cetăţenilor din 27 de ţări pentru o cauzele comună.

De mai bine de 10 ani, în luna mai, luna florilor şi a bucuriei de a trăi, sărbătorim Ziua Municipiului Sighişoara. Chiar dacă vremurile sunt mai grele şi nu este oportună organizarea unor manifestări de amploare, am apreciat că noi sighişorenii avem nevoie de momente care să ne întărească sentimentul de apartenenţă la comunitate şi merităm să avem un cadru, chiar mai restrâns, în care să ne sărbătorim oraşul şi pe noi înşine.

Şi în acest an, municipalitatea organizează, în colaborare cu unităţile de cultură şi învăţământ, o suită de manifestări sub titulatura „Sighişoara, oraş european” care se vor derula după următorul program:

Joi, 9 mai 2013

– ora 11.00 – sediul Primăriei – prezentarea semnificaţiei Zilei de 9 mai prezentare film: „Sighişoara, o inimă bătând pentru Europa”

– ora 18.00 – Sala Festivă a Primăriei – recital extraordinar de pian Kovacs Levente – Luduş

Vineri, 10 mai 2013

– ora 16.00 – Biblioteca Municipală „Zaharia Boiu” – simpozion literar cu tema „Cultura sighişoreană – parte a culturii europene”

Sâmbătă, 11 mai 2013

– ora 10.00 – Sala mică de şedinţe a Primăriei Sighişoara – Sesiune de comunicări ştiinţifice „Local, regional, naţional în context european”.

Anca Silvia Raţiu, purtător de cuvânt al Municipiului Sighişoara

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes