Sighişoara a pierdut un cetăţean de onoare

baier_hermann„Pentru noi cei norocoşi,  să lucrăm cu domnul profesor Baier a fost o onoare. Am pierdut un om de valoare dar învăţăturile lui vor rămâne veşnice”

În dimineaţa zilei de marţi 16 aprilie 2013  Sighişoara şi-a pierdut unul dintre fii, cetăţean de onoare Hermann Baier, pedagog ce a trecut în nefiinţă după o scurtă dar grea încercare.

Profesorul Hermann Baier a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului încă din 1997 pentru întreaga sa contribuţie la educarea şi desăvârşirea comunităţii noastre.

Întreaga activitate profesională şi o mare parte din viaţă, mai precis 50 de ani, i-a dedicat regretatul profesor generaţiilor întregi de elevi, mai întâi ca învăţător şi ulterior ca profesor specializat în matematică şi fizică.

Activ în viaţa socială, s-a implicat în structurile de conducere ale organizaţiilor reprezentative ale  comunităţii germane dar a fost şi unul dintre membrii fondatori ai Clubului Rotary Sighişoara.

O sensibilitate aparte a avut şi pentru latura artistică activând timp de mai mulţi ani în Orchestra simfonică şi în Corul de cameră al Casei de Cultură atât ca instrumentist cât şi ca dirijor

Oraşul nostru îi datorează regretatului profesor Baier stabilirea relaţiilor parteneriale cu oraşele germane Neu Isenburg, Dinkelsbuhl şi Baden.

Hermann Baier s-a născut în 7 mai 1930 în localitatea Daneş.

A urmat şcoala generală în comuna natală, a absolvit Şcoala din Deal ce din 1948 devine Şcoală pedagogică. După terminarea studiilor profeseaza timp de un an la această şcoală după care urmează studiul matematicii la Universitatea din Timişoara. Se întoarce în Sighişoara unde va profesa ca profesor de matematică până la anii pensiei în principal la Şcoala din Deal (actual Liceul Joseph Haltrich) unde a fost şi director între anii 1978-1987 şi 1990-1997.

În 1954 s-a căsătorit cu educatoarea Wiltrud Wagner cu care a avut trei fiice şi o viaţă de familie armonioasă.

Regretatul profesor Hermann Baier a declarat în mai multe rânduri că nu a simţit niciodată nevoia de a emigra şi că a avut mereu încredere în Sighişoara şi în ce îi poate oferi ea.

Sighişoara a pierdut un cetăţean de onoare, o valoare umană şi intelectuală reprezentată prin profesorul Hermann Baier. Memoria colectivă însă îl va păstra ca un reper dintr-o perioadă de desăvârşire a oraşului nostru.

A consemnat Anca Maria Radu

Vezi şi In memoriam: prof. Hermann Baier – comunicatul biroului de presă al Primăriei municipiului Sighișoara

Mesajul primarului municipiului adresat familiei prof. Hermann Baier

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Sighişoara a pierdut un cetăţean de onoare”

 1. Anca Silvia Ratiu says:

  Dumnezeu să il odihneasca in pace!
  A fost un OM bun, devotat profesiei, iubitor al artei, de o eruditie exceptionala… A iubit Sighisoara si a refuzat sa o paraseasca cum au facut-o atatia alti etnici germani.
  Prin munca si daruirea sa domnul Profesor a scris o frantura din istoria orasului… Neobosit si cu spiritul său mereu tanar a continuta sa munceasca pana cand Dumnezeu l-a chemat la cele vesnice. Discursul emotionant rostit la Decernarea Premiului Europei in 22 iulie 2012 este un testament pe care cei care am avut privilegiul de a-i fi in preajma trebui sa il implinim.
  Respectele noastre domnului Profesor si fie ca memoria lui sa dainuiasca in inimile tuturor sighisorenilor…

  – Editat de Redactia SFR –

 2. […] „Pentru noi cei norocoşi,  să lucrăm cu domnul profesor Baier a fost o onoare. Am pierdut un om de valoare dar învăţăturile lui vor rămâne veşnice”   În dimineaţa zilei de marţi 16 aprilie 2013  Sighişoara şi-a pierdut unul dintre fii, cetăţean de onoare Hermann Baier, pedagog ce a trecut în nefiinţă după o scurtăContinuare… […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes