Autorii virusului “Poliţie” au fost prinşi

piracytrojanromanianpolPanda Security România informează despre anihilarea unei grupări de infractori cibernetici, mai precis este vorba de autorii virusului “Poliţie”.

Conform informaţiilor date publicităţii de către Ministerul Afacerilor Interne din Spania, profesioniştii din Brigada Tehnologică de Investigaţie  din Spania, împreună cu Europol şi Interpol, au arestat zece membri ai grupului care au obţinut în mod fraudulos aproape 1 milion de euro pe an. Grupul arestat era format din şase ruşi, doi ucrainieni şi doi georgieni, toţi locuind în Spania.

Capul grupării, un cetăţean de origine rusă, a fost de-asemenea arestat în Dubai, unde îşi petrecea vacanţa, şi  aşteaptă să fie extradat către Spania.

Directorul Tehnic al Panda Security Spania, Louis Corrons presupune că există mai multe grupări infracţionale în spatele atacului. “Am ajuns la această concluzie după ce am studiat multiple variante ale acestui malware de-a lungul timpului şi am descoperit diferenţe frapante între ele.” (http://pandalabs.pandasecurity.com/the-rise-of-the-ransomware ).

Este un lucru frecvent întâlnit ca cineva să aibă o idee de business eficient iar alţii să preia ideea imediat cu scopul de a obţine aceleaşi beneficii financiare. În acest caz particular, se pare că există mai multi escroci care urmează acelaşi “model”.

Faptul că atacurile acestui malware continuă să se repete, este o altă raţiune pentru care se presupune că există mai mulţi atacatori.

La adresa http://pandalabs.pandasecurity.com/operation-ransom-police-virus-authors-arrested/  sunt prezentate câteva screeshot-uri cu noi versiuni ale aceluiaşi virus, depistate de laboratoarele Panda la interval de câteva minute.

Virusul este cunoscut sub denumirea de “Poliţia” pentru că afişează un mesaj prin care incriminează proprietarul calculatorului afectat de piraterie, ulterior solicitând o sumă de bani pentru deblocarea calculatorului.

Virusul verifica adresa IP a victimei, o asigura ca mesajul este din partea poliţiei şi o acuza de un delict pe care l-ar fi putut comite şi fără să-şi dea seama. Faţă de ameninţări similare mai vechi, care trimiteau aşa-zise “amenzi” pentru pornografie, aceasta pune accentul pe infracţiuni de piraterie software, a filmelor sau a albumelor muzicale.

Atacatorii intimidează utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni din partea autorităţilor din ţări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria şi Olanda. La noi în ţara, au fost solicitate plăţi ale unor sume de 100 de dolari sau 300 de lei pentru eventuala deblocare a computerului.

Florin Pîcă

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes