Pericolele de pe Internet

internetPe unde ajung copiii când surfează pe internet? 12% pe site-uri rasiste sau xenofobe; 10% pe site-uri “pro-anorexice”; 7% pe site-uri care promovează auto-mutilarea; 7% pe forumuri unde se discuta despre droguri; 5% pe site-uri “despre sinucidere”. În total, mai mult de unul din cinci copii au fost expusi unui gen de conţinut negativ din cele descrise mai înainte. Aceste sunt unele dintre concluziile unui studiu realizat la nivel european şi dat publicităţii cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet. Studiul realizat de EU Kids Online în 25 de ţări, la tineri cu vârste între 11 şi 16 ani, arată că 70% dintre aceştia utilizează internetul zilnic. Printre altele rezultatele au arătat efecte foarte grave ale utilizării îndelungate a internetului: lipsa somnului, malnutriţie, neglijarea educatiei. Totodată internetul este accesat din ce în ce mai mult în intimitate – 49% dintre respondenţi spun că surfează din dormitor, de exemplu – ceea ce reduce posibilitatea controlului parental. Gradul de adoptare a internetului printre copii este în creştere rapidă. Deja, în medie, copiii si adolescenţii utilizează internetul, zilnic, mai mult ca adulţii. Copiii între 9-16 ani folosesc internetul 88 de minute pe zi, în timp ce adolescenţii de 15-16 ani folosesc internetul şi mai intens, 118 minute zilnic.

Copiii din România sunt în partea superioară a clasamentului în privinţa interacţiunii on-line cu persoane necunoscute, iar asta cuprinde nu doar conversaţii pe messenger, ci şi gesturi concrete: 13% dintre copiii români s-au dus cel puţin o data la o întâlnire cu o persoană pe care au cunoscut-o pe internet. Asta ar trebui realmente sa dea de gândit parintilor. Media europeană spune că 14% au trimis fotografii sau clipuri video personale unor persoane pe care le ştiau doar din mediul on-line.

Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment de anvergură europeană, desfăşurându-se anual în luna februarie, sub egida reţelei europene “INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În România, evenimentul Ziua Siguranţei pe Internet este organizat şi promovat de consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii România, în calitate de Coordonator naţional al proiectului, Positive Media si Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual. Ziua Siguranţei pe Internet promoveaza utilizarea sigură şi responsabilă a internetului şi a telefoanelor mobile, în special de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea publicului ţintă cu privire la pericolele navigării online fără supraveghere. În acest context, în cadrul campaniei declanşată de  Grupul Cosmote, pentru promovarea unui internet mai sigur,  s-a urcat pe net o broşură din care părinţii pot afla mai multe despre riscurile la care se expun copiii lor când utilizează internetul, de asemnea acolo se găsesc sugestii şi sfaturi despre ce pot face pentru a-şi feri copiii de pericole on-line.

Florin Pîcă

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes