Subiectele zilei în presa centrală (recomandările noastre)

Biserica, un model de afacere de succes în România

logo-digi24România are câteva milioane de credincioşi creştin-ortodocşi. Puţini sunt, însă, cei care ştiu cât cheltuieşte statul în fiecare an pentru a finanţa bisericile şi ce venituri suplimentare fac acestea din afacerile proprii, unele cu monopol pe piață. Datele arată că Biserica primește bani de peste tot, dar dă o mică parte înapoi. Din banii adunați de pe urma taxelor și impozitelor pe care românii le plătesc anual, statul direcționează 540 de milioane de euro pentru finanțarea cultelor. Suma este egală cu 0, 4% din PIB. Statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 46.000 de reprezentanţi ai cultelor – aproape 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinând „personalului neclerical” şi 10.000 de profesori de religie, un număr aproximativ egal cu cel al medicilor din România. Fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de aproximativ 750 milioane de lei. Prin comparaţie, aceşti bani ar permite: creşterea cu 60% a salariilor medicilor sau construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgenţă, reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din 60 de spitale, realizarea anuală a 25 km de autostradă sau acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe şcoala, arată datele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR). (citeşte articolul complet)

Paradox. Avem de două ori mai multe biserici decât şcoli şi spitale

logo-digi24Românii au de două ori mai multe biserici decât şcoli sau spitale. Statisticile arată că, în ultimii 20 de ani, numărul bisericilor a crescut spectaculos, în vreme ce unităţile de învăţământ şi spitalele s-au împuţinat sub ochii noştri. În 1990, România avea în jur de 28.000 de unităţi de învăţământ. Sunt incluse în această categorie grădiniţele, şcolile şi universităţile. Numărul lor avea să se reducă considerabil în perioada 2008-2009, când au funcţionat numai 8.221 de şcoli. Şi numărul lor a continuat să scadă, astfel că în 2010-2011 statisticile arată doar 7.497 de unităţi de învăţământ. În schimb, după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut, conform studiilor, cam 4.000 de biserici. (citeşte articolul complet)

Ce schimbari intervin in finantele romanilor de la 1 februarie: Cresc salariul minim si punctul de pensie, dar platim taxe si impozite mai mari odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal

logo hotnews1 februarie 2013 a adus modificari in finantele romanilor. De la aceasta data, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar valoarea punctului de pensie a crescut cu 4 procente, de la 732,8 lei la 762,1 lei. Tot de la 1 februarie platim insa si taxe si impozite mai mari, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, care aduce modificari la cele mai importante taxe si impozite – impozitul pe venit, impozitul pe profit, accize, TVA sau CAS.
Noul Cod Fiscal vine cu schimbari in impozitarea microintreprinderilor si a micilor agricultori.(citeşte articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Subiectele zilei în presa centrală (recomandările noastre)”

  1. […] Subiectele zilei în presa centrală (recomandările noastre) […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes