Transylvania Horse Show – evenimentul ce a pus România pe harta marilor competiţii hipice internaţionale

DSCF1506Dacă faci o vizită în satul Prod – la 16 kilometri de Sighişoara – acum , în miezul iernii, îţi vine greu să crezi că în acest loc, ce pare rupt de lume, se desfăşoară în fiecare primăvară, din 2011 încoace, cel mai amplu şi mai bine cotat concurs hipic din România în care concurează zeci sportivi din 17 ţări şi se adună mii de spectatori din ţară şi din străinătate. Iar anul acesta, între 24 şi 26 mai, va avea loc cea de-a treia ediţie a concursului Transylvania Horse Show. Totul datorită curajului, pasiunii şi ambiţiei lui Mihnea Vîrgolici, managerul Cross-Country Farm din Prod, locul de desfăşurare al evenimentului hipic.

Unul dintre cele mai bine cotate concursuri la secţiunea universitară

Înainte de a cumpăra şi amenaja ferma de la Prod, Mihnea Vîrgolici a deţinut un club de echitaţie la Bucureşti. „Era o chestie destul de limitată şi spaţiul destul de restrâns. Şi atunci am căutat un alt loc unde să pot dezvolta acest sport pe mai multe paliere. Ferma de la Prod am cumpărat-o în 2001 şi cred că prin 2004 a început să funcţioneze ca şi un loc unde să pot primi pasionaţi de echitaţie, atât pentru a le oferi cursuri, cât şi pentru plimbări călare pe trasee din împrejurimi. În momentul de faţă avem 25 de cai de diferite rase, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, dar şi cai de competiţie. Clienţii noştri DSC00054sunt în general din ţară, foarte mulţi din Bucureşti, dar şi din străinătate. Au început să vină şi din Sighişoara, dar începuturile sunt sfioase.”

După ce a pus pe picioare şi a consolidat afacerea, Mihnea Vîrgolici s-a gândit să organizeze şi un concurs hipic la ferma din Prod. Experienţă în domeniul organizării unor astfel de manifestări avea după ce la sfârşitul anilor ’90 a organizat două ediţii ale unui concurs univesitar de echitaţie la Bucureşti şi după ce a fost implicat în organizarea unor evenimente de gen în străinătate, inclusiv la Olimpiada de la Atena din 2000. Astfel a luat naştere Transylvania Horse Show a cărui primă ediţie a avut loc la sfârşitul lunii mai în 2011. Evenimentul s-a bucurat de un imens succes în rândul sportivilor participanţi şi a atras un numeros public, astfel că martie 2012 concursul internaţional universitar „Cupa Naţiunilor pentru Studenţi” din cadrul Transylvania Horse Show a fost desemnat „Concursul anului” în cadrul unei gale desfăşurate în Belgia. Povestea s-a repetat şi după ediţia din 2012 a THS când acelaşi concurs a fost declarat pentru a doua oară consecutiv „Concursul anului” în 31 decembrie 2012 în Norvegia, acest lucru însemnând că este unul dintre cele mai bune concursuri hipice universitare din lume… La ediţia din 2012 a THS au luat parte peste 100 de concurenţi din 17 ţări, au fost 80 de cai înscrişi în concursuri iar numărul spectatorilor a fost de peste 4.000.

MG_5706Pentru a ajunge la astfel de rezultate după doar două ediţii ale THS, a fost nevoie de multă muncă, de implicare, ambiţie, pasiune şi perseverenţă. „Am avut o echipă bună şi am lucrat cu mulţi profesionişti, dar şi cu voluntari”, spune Mihnea Vîrgolici. „Efortul financiar este enorm: transportul cailor, grajdurile demontabile, nutreţul, echipamentul… Toate astea costă foarte mult. De pildă, pentru concursul universitar trebuie să asigur concurenţilor 48 de cai. E foarte greu să convingi pe cineva să-ţi dea un cal pe care să-l călărească altcineva pentru că antrenamentul unui cal, care durează ani de zile, poate fi distrus într-o fracţiune de secundă dintr-o greşeală. Trebuie să ai o foarte mare credibilitate să ţi se dea pe mână un cal, iar credibilitatea se construieşte în foarte mulţi ani. Cine-şi închipuie că după organizarea unui eveniment de o asemenea amploare rămâi cu o căruţă de bani, se înşeală. Din contră, după ediţia din 2012 am rămas cu „găuri” la care încă plătesc. Însă ceea ce mă motivează să continui este feedback-ul pozitiv pe care-l avem, şi ca ţară, după acest eveniment. Ca să dau doar un singur exemplu: în august 2012 au avut loc la Aachen Campionatele Mondiale Universitare, eveniment de amploare ce se desfăşoară o dată la doi ani, şi m-am bucurat să văd vreo 20 de oameni ce purtau tricouri de la evenimentul nostru din luna mai, iar comentatorul britanic de la campionate, care a participat şi la THS, pomenea tot timpul despre concursul nostru. Prin urmare s-au creat şi unele aşteptări aşa că trebuie păstrat sau chiar ridicat standardul de calitate cu care i-am DSC00048obişnuit pe sportivi. ”

Campionat balcanic în cadrul Transylvania Horse Show 2013

În ce priveşte ediţia 2013 a Transylvania Horse Show, Mihnea Vîrgolici a anunţat că în cadrul acestuia, pe lângă concursul universitar, secţiunea „Profi” şi show-urile demonstrative, se va desfăşura şi un campionat balcanic. Pregătirile pentru ediţia din acest an au început demult. La mijlocul lunii decembrie 2012 a vizitat ferma de la Prod Andrew Fell, cel mai bun designer pentru traseele de cross-country din Irlanda, pentru a schiţa traseul de cross-country pentru a treia ediţie a THS şi pentru a stabili locurile unde vor fi amplasate obstacolele. Înscrierile pentru ediţia 2013 a THS vor începe în luna martie.

În ce priveşte conlucrarea cu autorităţile, fie ele locale sau centrale, pentru organizarea evenimentului, Mihnea Vîrgolici e de părere că se desfăşoară destul de greoi. „Am contat pe sprijinul autorităţilor, dar acesta nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor deşi am făcut demersuri pe mai multe canale. Anul trecut au fost şi alegeri… Sperăm că anul acesta vom avea mai mult succes. În fond, prin acest eveniment contribuim la promovarea zonei şi a ţării întregi şi cred că autorităţile sunt, sau ar trebui să fie, interesate. De pildă, la concursul universitar concurenţii sunt studenţi la universităţi prestigioase, iar în viitorul apropiat vor fi oameni importanţi. Este vital ca aceşti oameni să-şi amintească cu plăcere de experienţele din România şi astfel ţara noastră va avea numai de câştigat. Avem mare noroc cu sponsorii care ne ajută să menţinem acest eveniment la cote înalte şi să-l ducem mai departe.”

Adrian Diţă

Vedeţi mai jos un material video filmat înaintea ediţiei 2012 a Transylvania Horse Show în care Mihnea Vîrgolici vorbeşte despre începuturile Cross-Contry Farm din Prod şi despre competiţia pe care o organizează:

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Transylvania Horse Show – evenimentul ce a pus România pe harta marilor competiţii hipice internaţionale”

  1. […] Transylvania Horse Show – evenimentul ce a pus România pe harta marilor competiţii hipice intern… […]

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes