Impozitele locale, majorate cu aproximativ 16%

Pe lângă “bucuriile” deja anunţate de televiziuni (scumpirile la energie, gaze naturale, alimente etc.) iată că la debutul lui 2013 aleşii locali ne fac şi ei un “cadou”. Astfel, în şedinţa extraordinară a Consiliului local Sighişoara, ce a avut loc joi, 10 ianuarie, cei aleşii au ales să culeagă de la sighişoreni impozite şi taxe cu 16% mai mari în 2013 pentru clădiri şi terenuri. Astfel, ca să dăm doar un exemplu, potrivit hotărârii Consiliului local ce modifică impozitele pe 2013, dacă în 2012 valoarea impozabilă pe metru pătrat a unei clădiri din beton sau cărămidă, cu instalaţii de apă, canalizare, gaze etc., era de 806 lei, în 2013 va fi de 935 lei. Rămâne neschimnat coeficientul de impozitare de 0,1% din valoarea impozabilă totală. Sau, dacă în 2012 impozitul pe hectarul de teren intravilan se ridica la suma de 6.508 lei în zona A (centrală) a oraşului, în 2013 impozitul va fi de 7.553 lei…

Vezi aici Hotararea Consiliului local Sighisoara privind modificarea valorii impozitelor si taxelor locale – referat de aprobare si anexa sau pe site-ul oficial al Primăriei Sighişoara.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bilunarului “Independentul sighişorean”, şedinţa extraordinară de joi n-a fost una lipsită de incidente. Votul iniţial privind aprobarea modificării valorii impozitelor locale nu a fost favorabil proiectului de hotărâre, astfel că unii consilieri “au cerut insistent repetarea lui, transformând ședința în una ilegală. La acest al doilea vot consilierii Uniunii Independente pentru Sighișoara au dibuit nemernicia și au părăsit sala de ședințe”, se mai arată în postarea sus-amintită.

Aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea valorii impozitelor şi taxelor locale la Sighişoara vine în urma adoptării de către Guvern a unei ordonanţe simple prin care este lăsată la latitudinea autorităţilor locale opţiunea de a menţine valoarea taxelor şi impozitelor locale la nivelul din 2012 sau de a le majora cu maxim 16%, cât reprezintă rata inflaţiei în ultimii trei ani în viziunea autorităţilor centrale.

În acelaşi context, săptămânalul Punctul anunţă că din data de 14 ianuarie Primăria Sighişoara începe colectarea impozitelor şi taxelor locale pe 2013 şi că “persoanele fizice şi juridice care efectuează plata integrală a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport până la data de 31.03.2013, beneficiază de bonificaţie de 10%.”

Adrian Diţă

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes