Josef Haltrich-sighişoreanul ale cărui basme au cucerit Europa şi SUA, rămas necunoscut în România

Colecţionar de basme germane din Epoca Romantică, sighişoreanul Josef Haltrich, care a purtat o intensă corespondenţă cu Fraţii Grimm, Jacob şi Wilhelm Grimm, a reuşit să cucerească Europa şi SUA cu colecţiile sale, însă a rămas un necunoscut în România.

Josef Haltrich, pedagog, filolog, preot şi etnograf, este una dintre cele mai mari personalităţi ale Sighişoarei dar şi ale întregii Românii, s-a născut la Reghin, în 22 iulie 1822 şi a decedat în 17 mai 1886, la Sighişoara, fiind îngropat în satul Şaeş, comuna Apold.

“Fiind un elev foarte bun, din 1836 Josef Haltrich devine elev al Gimnaziului Evanghelic din Sighişoara, unde absolvă în 1845. În 1845-1847 urmează Facultatea de Filologie din Leipzig, împreună cu alţi doi colegi din Sighişoara, Friedrich Schuster şi Friedrich Muller, acesta din urmă va deveni ulterior episcop al Bisericii Evanghelice din Transilvania. Majoritatea absolvenţilor saşi veneau înapoi cu două specializări, teologie şi filologie, activau ca profesori şi, la finalul carierei, deveneau preoţi. După terminarea studiilor la Leipzig timp de un an, Josef Haltrich va face vizite de studiu în Germania unde va audia cursuri ale fraţilor Grimm. Aceste cursuri îi vor influenţa activitatea ulterioară, în sensul că la reîntoarcerea în Transilvania, împreună cu ceilalţi doi colegi ai lui, au decis să se ocupe de studierea folclorului săsesc. Era şi o epocă în care sub influenţa curentului romantic, erau valorizate tradiţiile populare şi cele ale Evului Mediu. Cei trei îşi vor împărţi foarte clar activităţile, Josef Haltrich se va ocupa de basmele populare, Muller de legende, Schuster, de ghicitori, zicători şi alte obiceiuri populare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă. (citeşte articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes