„Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov

Teatrul T.a.C.T. Sighişoara şi Teatrul „7” din Bucureşti prezintă duminică, 5 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la sala Central Park Hotel Sighişoara comedia cehoviană „Cerere în căsătorie”, un spectacol în regia lui Ion Mircioagă având în distribuţie actorii Gianina Iconaru, Ştefan Abrudan şi Eugen Pădureanu.

Pictura decor şi afiş: Daniel Romeo Todea. Asistență tehnică: Valentin Marcoş.

Această piesă e o bijuterie în care funcționează exemplar comicul de situații și comicul de caracter. Personajele sunt schițate din câteva linii, trase cu siguranță de dramaturg; sunt ofertante pentru actori, care au libertatea – și obligația! – de a completa contururile propuse de Cehov cu particularități verosimile. Altfel spus, sunt provocate fantezia și cultura histrionilor, plăcerea de a face un studiu psihologic. Plăcere care nu e gratuită.

Cercetarea dă la iveală câteva date omenești care, DA, SUNT ȘI ASTĂZI IMPORTANTE. Spectacolul își propune să vorbească, folosind mijloacele comediei, despre vulnerabilitatea sentimentelor, despre pustiirile produse de inhibiții, despre ridicolul unor existențe virusate de orgolii prostești.

Rezervări : 0787 586 228

“În rolul lui Lomov, Ștefan Adorean Abrudan a reușit să transmită, printr-o expresivitate remarcabilă, construită în cheie comică, ravagiile pe care această dispută fatală le are asupra sa. Faptul că nu poate ajunge la un consens cu Natalia Stepanovna produce efecte cataclismice asupra corpului său șubrezit de surmenaj. Anatomia îi joacă feste, se zbate între febră și frison, junghiurile îl încolțesc din toate părțile, un picior îi paralizează brusc, ochii îi zvâcnesc, iar toate aceste simptome fizice devin prilejul unui veritabil recital comic-grotesc, pe care actorul Ștefan Abrudan l-a compus cu mijloace expresive folosite cu minuțiozitate. Gianina Iconaru a evoluat seducător de la gazda primitoare, care își pune la bătaie tot farmecul feminin de care e capabilă în a-și trata pretendentul cu dulceață (la propriu și la figurat), la furie oarbă. Actrița a parcurs cu asumare nuanțele contrastante ale acestui personaj, atât de asemănător cu alte exemplare feminine din universul cehovian și totuși atât de bine individualizat. Eugen Pădureanu, în rolul de contrapondere al tatălui Nataliei, ticăit, dar cu neașteptate accese de energie, contrastând comic cu alura decrepită a vârstei, a realizat o performanță notabilă, care a depășit contururile psihologice recognoscibile ale personajului, particularizându-l și transformându-l într-unul memorabil, chiar dacă dramaturgul i-a prescris doar apariții episodice. Iar pentru această performanță a expresivității a fost recompensat cu ropote de aplauze.”
Oana Medrea „Teatrul azi”, # 3-4/2017, p. 207-208.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes