ProEtnica – cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa. România – un model pentru protecția minorităților naționale

Afis-2016_websitePeste 600 de participanţi din partea minorităţilor entice din România şi 62 manifestări pe scena din Piaţa Cetăţii, recitaluri în fiecare seară, o expoziţie de artă contemporană, standuri meşteşugăreşti şi standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale vor fi atracţiile celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Intercultural Proetnica Sighişoara 2016 care va debuta joi, 18 august şi se va încheia duminică 21 august. “După părerea mea ediţia de anul acesta va fi una din cele mai bogate din istoria festivalului având în vedere rugămintea adresată comunităţilor entice de a rămâne pe perioada festivalului în oraş şi astfel putem organiza în fiecare zi o paradă a diversităţii etnoculturale şi cred că va fi un festival echilibrat şi deosebit de frumos”, a declarat pentru postul RadioSon Sighişoara, directorul festivalului, Volker Reiter. “Anul acesta domnul preşedinte Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj pentru această manifestare cunoscând importanţa înţelegerii şi a dialogului între oameni cu mai multe provenienţe entice. Se vede acum cât de important e dialogul intercultural dar şi intereligios iar festivalul vine să întărească această comunicare”, a mai arătat Volker Reiter.

Programul manifestării reuneşte momente de exprimare culturală a celor 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale şi a altor organizaţii etno-culturale în următoarele domenii: arta spectacolului cu 62 de manifestări pe scena din Piața Cetății; în locațiile Piața Muzeului și strada Muzeului vor putea fi găsite 11 standuri meşteşugăreşti şi de prezentare ale comunităților etnice; în Sala mică a Primăriei Municipiului Sighișoara vor fi susținute 8 prelegeri, conferinţe şi mese rotunde despre etnii şi convieţuire interculturală și interreligioasă, iar la Centrul Național de Informare Turistică (Sala Sander), șase artişti reprezentanţi ai minorităţilor naţionale realizează o expoziţie de artă contemporană.

Ca o noutate, în programul ediţiei de anul acesta a fost inclusă secţiunea de film care cuprinde 3 filme documentare ce vor dezbate diferite teme (tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minoritatilor etc.), o secțiune de workshop care include 5 activități oferite de Organizațiile Minorităților Naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții), precum și 6 parade ale diversității etno-culturale.

Serile festivalului Proetnica se vor încheia cu o serie de concerte susţinute pe scena din Piața Cetății, de către formaţii şi interpreţi apreciaţi atât în ţară cât şi în străinătate: Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, precum și o seară de muzică folk cu artiștii Dinu Olăraşu, Puiu Ivaniţchi și Mircea Vintilă.

Preconizăm prezența în decursul a celor 4 zile de manifestări a peste 15.000 de vizitatori.

Aşadar ProEtnica oferă minorităţilor naţionale o Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România, promovează dialogul intercultural şi interacţiunea artistică, contribuind astfel la păstrarea şi crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democratică, întărind, în acelaşi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.

Festivalul Intercultural Proetnica este organizat  de către Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz) şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis.

Evenimentul este finanţat de către Ministerul Culturii şi Municipiul Sighişoara.

Proetnica 2016 se bucură de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Partenerii Festivalului sunt Consiliul Judeţean Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. Sponsorii ediţiei din acest an sunt SEFAR, C.S.CESIRO S.A, PEPSI şi CIUC.

Cele 20 de Minorităților Naționale vor fi prezente la ProEtnica 2016 – Festival Intercultural Sighișoara cu peste 600 de participanți.

Toate aceste instituţii şi societăţi comerciale contribuie la buna desfăşurare a manifestării de la Sighişoara şi sunt o garanţie a succesului “Proetnica” – manifestare la care se aşteaptă prezenţa a peste 15.000 de spectatori.

Presa va reflecta evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Allgemeine Deutsche Zeitung, Hermannstädter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.

Programul festivalului poate fi consultat pe pagina web a manifestării www.proetnica.ro

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes