Ziua Protecției Datelor cu Caracter Personal – 28 ianuarie 2015

28 ianuarie este „Ziua protecției datelor”, dacă e să ne luăm după traducerea din limba engleză.  Dacă ar fi să-i dăm o denumire românească, atunci aceasta ar fi „Ziua Protecției Datelor cu Caracter Personal”.

Scopul acestei „sărbători” internaționale este de a atrage atenția asupra modului în care ne folosim datele personale (nume, prenume, adresă, cod numeric personal, număr de telefon, adresa de e-mail, convigerile politice) pe internet și în lumea reală.

Inițial, gândită ca o zi în care trebuia atrasă atenția asupra modului de păstrare a acestor date de către companii, în contextul actual de dezvoltare al social media, această inițiativă atrage atenția acum și asupra folosirii acestor date în mediul on-line.

Prima dată ea a fost sarbătorită în 28 ianuarie 2007, la inițiativa Consiliului Europei și, de atunci, a fost adoptată în peste 27 de țări.

În România, cadrul legislativ pentru protecția acestor date este stabilit de către Legea 677/2001 (Legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date), iar autoritatea competentă în soluționarea problemelor legate de nerespectarea acestei legi este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (http://www.dataprotection.ro/)

Florin Pîcă

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes