Festivalul Hameiului, mare de verde şi de bere

logo zi-de-ziNici că se putea alege o locaţie mai potrivită pentru a doua ediţie a Festivalului Hameiului din Transilvania, desfăşurat în perioada 30 – 31 august, decât ferma unde creşte, în marginea satului Seleuş, mărginită de dealurile extrem de verzi şi strălucitoare. Verde strălucitor de o parte, o mare de verde cât vezi cu ochii, hameiul care este brandul zonei, de cealaltă parte.

 Un Festival al Hameiului, act de normalitate

În mijloc, cotropit de soare, Festivalul, amenajat pe un platou uriaş, de pe care grâul abia a plecat spre hambare. Cât priveşte hameiul care a prilejuit Festivalul, el a rămas. Este acolo de sute de ani şi, graţie câtorva împătămiţi mai degrabă de muncă în mijlocul mării de verde, decât de a savura rezultatul acesteia, va şi rămâne. La loc de cinste, într-un cort, istoria hameiului în imagini, obiecte vechi şi noi legate de cultivarea plantei. “Saşii au adus cu ei hameiul pe care îl cultivau pentru producerea berii. La început cultivat la marginea viilor, adevărate plantaţii sunt consemnate în documente istorice de pe la începuturile secolului al XVI-lea”, a explicat senatorul Ákos Mora, iniţiatorul Festivalului. Fiind o mândrie locală, la Festival au participat, alături de Liviu Timar, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor de Bere din România, şi un mare număr de reprezentanţi ai autorităţilor publice din zonă. (citește articolul complet)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes