A XXI-a ediţie a Festivalului “Academia Sighişoara” la final – Comunicat de presă

Academia-Sighisoara-2014Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Academia Sighişoara a luat sfârşit joi, 14 August, după ce ultimele trei zile au fost marcate de concertele oferit de studenţii care anul acesta au urmat cursurile de perfecţionare oferite de maeştrii prezenţi pe parcursul celor două săptămâni ale manifestării. Cele două săptămâni în care Sighișoara, unica cetate medievală locuită din Europa, a fost scena muzicii clasice, au fost pline de evenimente deosebite, oferind astfel participanţilor şi publicului posibilitatea de a audia partituri celebre aduse la viaţă de cei 17 profesori, de un număr record de 60 de studenţi, precum şi de alţi invitaţi de renume internaţional.

La ceas de bilanţ directorul Academiei Sighişoara, maestrul Alexandru Gavrilovici este de părere că ediţia din acest an a fost una de referinţă în ceea ce priveşte nivelul ridicat al profesorilor şi studenţilor prezenţi. „Ne propunem ca şi în viitor să continuăm principiul celor trei inele care s-a confirmat. În jurul profesorilor fondatori ai Academiei să invităm artiştii ce doresc să revină precum şi, bineînţeles, invitaţi noi.În acest loc ţin să mulţumesc Primăriei Sighişoara, întreprinderii Azomureş, Les Harpes Camac din Franţa, precum şi Dlui Ioan Lazăr de la Hotelul Sighişoara pentru sprijinul acordat”, a spus acesta.

Esenţa Academiei Sighişoara este reprezentată de studenţi, de posibilitatea oferită acestora să studieze, să se perfecţioneze, alături de maeştri, să schimbe idei şi informaţii, să primească acele impulsuri atât de necesare actului de creaţie muzicală.

„Participarea la Academia Sighişoara ne oferă posibilitatea de a lucra alături de o serie de profesori extraordinari, instrumentişti renumiţi pe plan internaţional, cu care nu am avea altfel şansa de a ne întâlni. Sunt nişte muzicieni extraordinari care ne oferă posibilitatea de a ieşi din limitele studiului şcolar, urmărindu-i, lucrând alături de ei faci cunoştinţă cu noi tehnici, noi metode de a studia, poţi să ai şi acea părere „out of the box” şi asta pentru noi cei care ne pregătim este foarte important.” (Ráhel, studentă harpă, Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj Napoca)

„Acest tip de cursuri de excelenţă îmi dă posibilitatea de a învăţa mai mult decât la şcoală, studiem intensiv în aceste două săptămâni alături de profesori pe care altfel nu am avea posibilitatea de a-i întâlni. De asemenea, prin participarea la această Academie stabilim relaţii cu studenţi şi elevi din alte ţări, aflăm foarte multe lucruri despre cum studiază ei, despre alte tehnici şi metode de lucru.” (István, student vioară, Liceul de Artă din Târgu-Mureş)

La ediţia din acest an studenţii au avut posibilitatea de a urma şi cursurile de tehnica Alexander-Technik (tehnica Alexander), o noutate pentru România, un singur astfel de curs mai fiind organizat în ţara noastră (în luna aprilie a acestui an – la Academia de Muzică din Cluj, și în cadrul aceluiași proiect Academia Sighișoara):

„Tehnica Alexander poate fi tradusă ca o chestiune de ecologie, de sustenabilitate, deoarece un muzician repetă de mii, poate de zeci de mii de ori, aceeaşi mişcare şi asta o face ore în şir într-o zi, multe ore şi multe zile. Ori această tehnică ne învaţă cum să facem acest lucru cu mai puţină tensiune, cu mai puţin stres şi ne ajută să facem muzică ani de zile fără durere, ci doar cu multă bucurie.” (Angela Schwartz, profesor Alexander-Technik, Elveția)

De la înfiinţarea Academiei şi până la ediţia din acest an, susţinerea financiară a Festivalului a fost posibilă datorită sponsorilor, persoane fizice şi juridice. Începând cu ediţia numărul XXI Academia se bucură, pe o perioadă de trei ani, de susţinerea financiară a Programului de Cooperare Eleveţiano-Român, în cadrul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, printr-un proiect realizat în colaborare de Asociaţia Cultura Viva Sighişoara (Berna) şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și . Acest fapt lărgește paleta ofertei muzicale și face ca Academia Sighișoara să se afle în atenţia publicului şi specialiştilor pe tot parcursul anului, prin concerte organizate atât la Sighișoara și Cluj, cât și în alte oraşe ale ţării.

„Un eveniment care și-a dovedit soliditatea și valoarea prin douăzeci de ediții organizate cu forța entuziasmului și a generozității merită din plin atenția de care se bucură, ca și dei sprijin cultural-politic și instituțional. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj este onorată să participe în mod oficial la susținerea acestui proiect, aflat în deplină concordanță cu însăși menirea universității noastre.” (Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca)

Festivalul Academia Sighişoara s-a bucurat şi în acest an de fructuosul parteneriat cu Primăria Sighişoara, Liceul Haltrich precum şide susţinerea Societăţii Azomureş Târgu-Mureş, Hotel Sighişoara, Les Harpes Camac şi a partenerilor media Radio România Muzical, 24 Ore Mureşene, Ştii TV, Radio Son Sighişoara, Făclia de Cluj, Radio Arthis Bruxelles, Tîrgumureşeanul.ro, Kronika şi Erdély Naplo.

Referinţe:

“Academia Sighișoara” poate fi un exemplu de investiție minoră, care a dus la un ecou uriaș (e-Cultura.info)

Academia Sighişoara la startul ediţiei XXI (Zi de zi)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes